Zaproszenie na Święto Czulentu
- 27 sierpnia, 2004
- przeczytasz w 1 minutę
Samorząd i mieszkańcy Lelowa k. Częstochowy zapraszają 5 września na “Dzień Czulentu”, tradycyjnej potrawy lelowskich Żydów, do dziś przygotowywanej przez miejscowe gospodynie. Świętowanie rozpocznie się już w sobotę (4 września) o godz. 17 piknikiem pod gołym niebem i zabawą taneczną. W niedzielę o godz. 14.30 wójt Gminy Lelów uroczyście powita przybyłych gości i dokona otwarcia Święta Czulentu. Wszyscy będą mogli skosztować blisko 30 odmian tej potrawy przygotowanych przez kucharzy z Izraela […]
Samorząd i mieszkańcy Lelowa k. Częstochowy zapraszają 5 września na “Dzień Czulentu”, tradycyjnej potrawy lelowskich Żydów, do dziś przygotowywanej przez miejscowe gospodynie. Świętowanie rozpocznie się już w sobotę (4 września) o godz. 17 piknikiem pod gołym niebem i zabawą taneczną. W niedzielę o godz. 14.30 wójt Gminy Lelów uroczyście powita przybyłych gości i dokona otwarcia Święta Czulentu. Wszyscy będą mogli skosztować blisko 30 odmian tej potrawy przygotowanych przez kucharzy z Izraela oraz jej “spolszczonej” odmiany — ciulimu — przygotowanej przez mieszkańców Lelowa.
Ponadto można będzie posłuchać muzyki w wykonaniu kapeli klezmerskiej The Saints z Krakowa oraz zespołów dziecięcych i młodzieżowych. Odbędzie się również otwarty konkurs wiedzy “Lelów dawniej i dziś — VII wieków Lelowa”.
Czulent to sobotnia obiadowa potrawa żydowska, przygotowywana dzień wcześniej (ze względu na przepisy o zachowaniu szabatu) i zapiekana przez kilkanaście godzin w piecu. W jej skład wchodziła biała fasola, cebula, ziemniaki albo kasza, mięso, tłuszcz, przyprawy.Ciulim — regionalna odmiana czulentu — jest spożywana do dziś w Lelowie przy każdej uroczystości rodzinnej i w dni świąteczne. Sporządza się ją z tartych ręcznie ziemniaków, drobno krojonych żeberek wieprzowych, skrzydełek drobiowych, tłuszczu wieprzowego i przypraw.Forum Znak